I Sverige har vi en mycket stark båttradition som sträcker sig bakåt i tiden flera tusen år. Vi kan se spår av vikingarnas båtkultur ända in i vår tid tack vare båtarnas formgivning och detaljer som lever kvar. Ett tydligt exempel på detta finner vi i den skandinaviska snipan, som minner mycket om vikingarnas klinkbyggda skepp. Idag förekommer snipan i en mängd olika former, med eller utan däck, i varierande material. Idag räknas den som en allmogebåt, tack vare sina rötter i historien.
Snipans kännetecken består bland annat av en spetsig för, och att den är spets- eller rundgattad; med andra ord att den också är avsmalnad i aktern. Träsnipor är vanligtvis klinkbyggda, vilket innebär att plankorna är lagda om lott. Metoden tros härstamma från Skandinavien, så det är inte konstigt att snipan förknippas så starkt med vikingaskeppen. Formen på båten förklarar också varför den i Norge och norra Bohuslän brukar kallas för Snäcka. Med tiden har det blivit allt mer ovanligt att se snipor som riggats med segel. Idag har de flesta antingen försetts med motor, eller används som roddbåtar. Modernare snipor tillverkas av stora företag också utomlands, med flera populära modeller från Holland. Dessa är oftast byggda i plast, men traditionen med träsnipor lever ännu kvar i Norden, så väl gamla som nybyggda. Snipans form innebär att den går ”rullande”, och alltså tenderar att gunga en del vid svall eller sjögång. Ju mer och tyngre köl båten har, desto mindre blir rullandet, vilket kan vara bra att ha i åtanke.
Att hitta båten som passar just ens egna behov är inte alltid så lätt, och även om man bestämt sig för att satsa på en snipa finns det fortfarande flera frågor att hantera. Vill man ha en charmig träbåt som ser vacker ut men kan kräva mer underhåll? Eller en plastbåt, med eller utan förpik? Det är inte bara behov och önskemål som är avgörande, men också priset. En snipa i sämre skick kan gå för några tusen, men en nyrenoverad eller nybyggd kan kosta upp till 500.000 kr. Det är en stor investering, och pengar man kanske inte har möjlighet att spara ihop. Ett tips är att besöka freedomfinance där man kan jämföra och söka lån. Genom att låna pengarna kan man vara säker på att kunna köpa drömbåten när den väl dyker upp på marknaden.
Vill man ha en riktigt snabbgående båt är det nog inte en snipa man söker, men den har länge varit en favorit bland båtägare. Som familje- eller utflyktsbåt fungerar den alldeles utmärkt, och den toppar ständigt säljlistor. Den beskrivs som en mycket trygg båt, och många svenskar föredrar retrokänslan som den ofta väcker. Den fartglade ska dock inte sörja – då och då dyker det upp även snabbare snipor, till exempel modellen Van Wijk 621 Classic som sägs kunna dra hela 17 knop med starkaste motorn. Det står helt enkelt klart att snipan är en mycket mångsidig båt, vars popularitet knappast lär svalna.