Då segelbåten är en mycket populär båt, så är det viktigt att kunna namnen på alla de seglen som finns.
Råseglet
Det äldsta seglet som troligen funnits, är råseglet och blev det vanliga under vikingatiden. Det började tillverkas redan 5000 år f.Kr. I Egypten och letade sig upp ända till de nordiska länderna och råbarkar-typerna hos vikingaätterna. Råseglet är ett vanligt rektangulärt segel där dess övre kant är fäst vid en vågrät stång, vilken kallas för rå. Detta segel har en fram-och en baksida istället för en styrbord- och babordsida. Seglet används mest när det är medvind.
Snedseglet
Detta är det vanligaste seglet på dagens moderna båtar. Det finns en rad varianter som bermudasegel, gaffelsegel, sprisegel och loggertsegel. Ett snedsegel är fäst i båtens längdriktning om man jämför med råseglet som sitter i rår. De är bättre på att kryssa och att segla med i halvvind och det är dessa segeltyper som ofta används inom segelsporten. Om du någon gång hört ordet snedseglare så betyder det att en person är okunnig när det gäller segling.
Försegel
Inom försegel finns det en rad benämningar att ta upp. Genua, stagsegel, spinnaker och jagare är bara några namn att lägga på minnet. Försegel används för att låta en båt falla eller gira från vinden på båtspråk. Dessa segel sitter framför masten och är till för att hjälpa båten att få in en bra ställning eller fart så att den går som man önskar. Ofta är det lite klurigt att komma underfund med vad alla olika försegel gör, men skillnaderna är egentligen inte så stora. Spinnaker och genua är de vanliga men även fock som idag också finns som rullfock, vilket är enklare att handskas med.